- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 300 g upieczonego mięsa z kaczki
- 4 małe buraki (lub 2 większe)
- 1 pomarańcza
- 2 małe cykorie
- 1 szalotka
- garść orzechów włoskich
Sos:
- 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 łyżki oliwy
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj buraki: zawiń je w folię aluminiową, ułóż na blasze i piecz 20-30 minut w 200°C. Przestudź, obierz i pokrój w cieniutkie półplasterki.
- Pomarańczę obierz z białej skórki (albedo), filetuj, wycinając cząstki spomiędzy oddzielających je błonek.
- Cykorię umyj, zdejmij pierwszą warstwę listków (jeśli są zwiędnięte). Przekrój na pół i wykrój kaczan. Jeśli cykoria jest gorzka, możesz ją zamoczyć na ok. godzinę w osolonej zimnej wodzie.
- Na talerzu ułóż pomarańczowe filety, buraki, pokrojoną w grube paski cykorię, szalotkę pokrojoną w piórka i posiekane orzechy.
- Przygotuj sos: sok pomarańczowy podgrzej aż zredukuje swoją objętość o 2/3 objętości, lekko przestudź, wymieszamy z oliwą i dopraw do smaku.
- Mięso pokrój na kawałki, ułóż na warzywach i skrop sosem pomarańczowym.
Wskazówki:
- Jeśli lubisz miękkie buraczki, piecz je dłużej – ok. 1 godzinę.
Żródło przepisu:
Mniam